Nyitvatartás:

március: 9 - 17 óráig
április 1 – szeptember 30-ig: 9 - 18 óráig
október: 9 - 17 óráig
november 1- február 28-ig: 9-16 óráig
Minden nap nyitva

Pénztárzárás záróra előtt fél órával.

Jegyárak

SZEGEDI KERTBARÁT KÖR őszi programjai


helyszín: SZTE Füvészkert, Lövölde u. 42., pénztár épülete

2017.

Szeptember 28. 15 óra: első őszi találkozás, beszélgetés, programegyeztetés

Október 8.: Gombász nap: 14.00 –tól gombaismereti előadás - Sándor Attila Szegedi Gombász Közösség

Október 15.: Tök Jó Nap: 11.00-tól Pap László: A tökök csodálatos világa, előadás a töktermesztésről, tökfajtákról, tökök gondozásáról.

Október 24. 15.00: Csemege szőlő és borbemutató, borkóstolás, borminősítés - Hajdú Edit Kecskeméti Szőlő kutató Intézet munkatársának előadása

November 10. 15 óra: Télálló kaktuszok – előadás - Tóbiás Zoltán

December 14.: Gyógynövények: "csodaszerektől" a csoda hatású készítményekig – Dr Csupor Dezső Farmakognózia Intézet docense

2018-BAN TERVEZETT PROGRAMOK


Január: Myanmar és Kambodzsa- egzotikus túra a Távol-keleten - Németh Anikó

Február: Egzotikus gyümölcstermő növények – Dr Dóró Géza előadása

Március: Kivi metszése – Dr Györgyey János (SZBK Növénybiológiai Intézet) gyakorlati bemutatója

Szegedi Kertbarát Kör

A Szegedi Kertbarát Kör a Kertészet és Kertbarátok Országos Szövetségének tagja (web: kertszovetseg.net). A szervezet célja a kertkultúra népszerűsítése, a kertszeretők, hobbi kertészek összehozása, lehetőség biztosítása a gyakorlati tapasztalatok cseréjére és a szakmai újítások megismerésére. A Kör tagjait nemcsak a tapasztalt, a kertészkedésben, kertművelésben jártas érett korosztály, de a fiatal növénykedvelő nemzedék is kiegészíti.

A Szegedi Kertbarát Kör az SZTE Füvészkertben (Lövölde u. 42.) tartja összejöveteleit. Minden találkozó egy, a tagok érdeklődése szerint kialakított téma köré szerveződik. Ízelítőül az elmúlt időszakban az alábbi témák kerültek elő: ismerkedés szőlőfajtákkal, zöldségek és gyümölcsfák növényvédelme, gondozása, kondicionálása, gyümölcsfák metszése, a biológiai védekezés lehetőségei és fontossága, gyógynövények a kertben, permakultúra, kertjeink téli madárvendégei, áttelelő rovarok, szobanövények ápolása, szaporítása, ismerkedés a gyökéritatóval, méhészeti bemutató. Ezen kívül tagjaink az országos szervezet által biztosított szakmai fórumokon, más helyi Kertbarát Körök rendezvényein is részt vehetnek. A füvészkerti rendezvények idején is szervezünk Kertbarát Körös összejövetelt, melyre érvényes tagsággal a belépés ingyenes.

Büszkén számolhatunk be róla, hogy 2014-ben indultunk "A legszebb konyhakertek" országos versenyen, ahol II. helyezést értünk el tanyaudvarunkkal. Tagjaink aktív közreműködésével alakítottuk ki a Füvészkert szőlősét és gyűjteményünk számos értékes növénnyel (borostyán fajok és fajták, mediterrán növényfajok, törzses és bokros mályvacserjék) is gyarapodott a kertbarátok adományai által. Ezen kívül a kertbarátok egymással megosztott szakmai, gyakorlati tapasztalatai is sok segítséget nyújtanak egy-egy felmerülő téma, probléma, kerti teendő esetén.

Továbbra is várjuk azon kertbarátok jelentkezését, akik

  • érdeklődnek a kertkultúra iránt
  • szívesen kertészkednek
  • kíváncsiak az aktuális kertészeti újításokra, szemléleti változásokra
  • kellemes, kötetlen módon ismerkednének a növényvilággal

Jelentkezni és érdeklődni lehet az alábbi e-mail címen (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), ill. telefonszámon (Németh Anikó, 70/439-9327)

A tagság feltétele:

A Kertbarát Kör éves tagdíja: 2.100 Ft/év (A tagdíj befizetésével a Füvészkerti Kertbarát Kör programokra a belépés ingyenes.)

Tagdíj befizetése: a megjelölt programok időpontjában, a gazdasági felelősnél lehetséges.

Tisztségek:

Kertbarát Kör elnöke: Németh Anikó, SZTE Füvészkert igazgatója

Kertbarát Kör titkára: Makra Orsolya

Kertbarát Kör gazdasági felelőse: Tánczos Enikő

2016. I. félév programjai

helyszín: SZTE Füvészkert, Lövölde u. 42., pénztár épülete

január 19.

15.00 :Dr. Mihalik Erzsébet: India zöld kincsei

A távol-kelet meghökkentő növényi sokfélesége, természeti értékei és erőforrásai (gyógynövények, kultúrnövények, fűszerek) és mindez a szomorú realitás, a gazdasági érdek diktálta természetkárosítás tükrében.

Évköszöntés

január 22.

15.00: Gál Attila: Felfedezőúton Albániában

Fényképes úti beszámoló Albánia természeti értékeiről, növényvilágáról, nemzeti parkjairól.

február 25. (csütörtök)

15.00: Sípos József növényorvos, a BAYER Crop Science Hungary Csongrád megyei Képviselőjének előadása

Az előadás témái: Növényvédelmi aktualitások a gyümölcsösben; a tavaszi lemosó permetezésről. A BAYER újdonságai a kiskertekhez. A kertészetek, gyümölcsösök nem szívesen látott "új vendégei" Újabb, tömeges kártevők, - kabócák, bankák és társaik; az ellenük való védekezés. A vértetűkről, és a védekezési lehetőségekről. A BAYER Crop Science időjárás és növényvédelmi előrejelző szolgáltatásának bemutatása.

A fentiek rövid, tömörített tartalommal az interaktivitás jegyében lesznek előadva. Konzultáció lehetséges.

március 24. (csütörtök)

15.00: Dr. Margóczi Katalin: Hagyományos tájhasználat. Hogyan "kertészkedtek" az indiánok, a mongolok, a ladakiak, a kalotaszegiek és a dél-kiskunságiak?

Margóczi Katalin a SZTE Ökológiai tanszékének docense. Szívügye a természetvédelem, amit számos tantárgy keretében oktat is. Kutatásainak is ez áll a középpontjában: dél-kiskunság növényvilágának feltárása, vizes és homoki élőhelyek helyreállítása, élőhelyek természetvédelmi kezelése. Az utóbbi években figyelme egyre inkább az eltűnőben lévő, a táj növényvilágának megőrzése szempontjából kulcs fontosságú hagyományos gazdálkodási formák és az etnobotanika felé fordult.

április 6.
(a program időpontja az időjárás függvényében változhat!)

Látogatás a kishomoki GÁLA évelőkertészetbe.

A Gála Kertészet fő tevékenysége évelő dísznövények - sziklakerti évelők, árnyéki évelők, díszfüvek, virágágyi növények, fűszernövények - konténeres termesztése. A látogatás keretében megismerjük az éppen aktuális kínálatot, napjaink divatos növényfajait, fajtáit, szaporítási és növénynevelési tanácsokat is kaphatunk.

július 2. (szombat)

Bujákné Szabó Krisztina: A levendulatermesztés fortélyai

Fajtabemutatóval egybekötött előadás a III. Levendulanapok keretében.

augusztus 6. (szombat)

IX. Lótusznapokhoz kapcsolódó Kertbarát Körös program (még szervezés alatt).

Minden Kertbarátot szeretettel várunk!

 

Támogatóink

A Szegedi Füvészkertért Alapítvány - adószám: 18465435-1-06 / bankszámlaszám: OTP 11735005-20479411

Tovább...

Médiamegjelenések

Rendezvényeinkről, fejlesztéseinkről rendszeresen hírt ad a media. Ezeket gyűjtjük itt össze...

Tovább...

 

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Tudj meg többet...