Kutatási projektek a Füvészkertben

Védett növénypopulációk ex-situ konzervációja

Napjainkban az a biológiai sokféleség megőrzéséhez újabb és újabb beavatkozások szükségesek.

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy ha egy állat élőhelye veszélybe kerül, az állatot az állatkertek tudományosan tervezett tenyésztési program keretében fenntartják (ex situ megőrzés), s megfelelő feltételek esetén visszatelepítik a természetbe. Növények esetében az utóbbi évtizedekben  jelentkezett hasonló igény a nemzeti parkok részéről. A téma keretében a dél-alföldi nemzeti parkok területén emberi beavatkozás, vagy egyéb időszakos kedvezőtlen környezeti hatások  következtében  veszélybe került növénypopulációk  egyedeinek  ex situ  szaporítása és  vizsgálata történik.
Az OTKA támogatásával végzett munka a szaporodási sajátosságok feltárására, ezek életkor- és környezetfüggő változásaira irányul.

A  Kiskunsági  Nemzeti Park által elnyert, 75 %-ban az Európai Unió által támogatott  LIFE Nature 2006 pályázat közreműködő partnereként a csak hazánkban előforduló tartós szegfű (Dianthus diutinus) ex situ  konzervációját, felszaporítását  és természetes élőhelyére történő visszatelepítését végezzük. Ezzel hozzájárulunk a populációk stabilitásának kialakításához.

 

Támogatóink

A Szegedi Füvészkertért Alapítvány - adószám: 18465435-1-06 / bankszámlaszám: OTP 11735005-20479411

Tovább...

Médiamegjelenések

Rendezvényeinkről, fejlesztéseinkről rendszeresen hírt ad a media. Ezeket gyűjtjük itt össze...

Tovább...

 

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Tudj meg többet...