GPS koordináták: E 735758; N 099186

6726 Szeged, Lövölde u. 42.
Pénztár, információ: +36 30 554 9650
E-mail: 
fuveszkert@szte.hu

FRISSEN SZEDETT PARADICSOM AZ ERKÉLYRŐL!

paradicsom a balkonon

Oszd meg a bejegyzést


A termesztésük sikeressége a jó minőségű virágföldtől a rendszeres öntözéstől és tápanyag-utánpótlástól függ.

A levélzöldségeket, kis növekedésű fűszernövényeket balkonládába, a paprikát, paradicsomot, padlizsánt, uborkát és a nagyméretű fűszernövényeket egy nagyobb 30-40 cm-es méretű cserépbe ültessük. Ültetésükhöz általános virágföldet használjunk és a tápanyagok utánpótlására komposztált marhatrágyát. Ezt mindig a cserép alján keverjük el a virágfölddel, a növény gyökérzete ültetéskor közvetlenül ne érintkezzen vele, mert perzselést okozhat. Egy 30-40 cm-es cserépbe három-négy maréknyi komposztált marhatrágya elegendő.

A későbbiek során használhatunk pelletált szervestrágyát, vagy nitrátmentes műtrágyát is a tápanyagok utánpótlására. Érdemes olyan komplex készítményeket választanunk, melyek mikroelemekket is tartalmaznak. A paprika és paradicsom termésén barna-fekete foltok jelenhetnek meg, amit napégésnek neveznek. Ez azonban a növény kalciumhiánya miatt alakul ki, ennek kezelésére kálcium lombtrágyát használjunk.

A levelzöldségeket: rukkola, tépősaláta, madárbegy saláta, vérsóska és egyes fűszernövényeket: metélő petrezselyem, kapor helyben is elvethetjük a balkonládákba. Ha így szeretnénk eljárni, akkor a ládát megtöltjük földdel, kicsit megtömörítjük, majd alaposan beöntözzük. A magokat a nedves talajfelszínre szórjuk és egy cserép segítségével földet szitálunk rá. A takaróréteg vastagsága a magoktól függ, amit a vetőmagtasakok hátoldalán található információknál minden esetben feltüntetnek. Például a salátafélék magja fényre csírázik, ezért csak vékony rétegben takarjuk. A rászitált talajréteget már nem tömörítjük és locsoljuk meg! Az így kapott laza felszín miatt könnyebben kicsírázhatnak a növények. A balkonládát, vagy cserepet egy átlátszó fóliával takarhatjuk, de amint csírázásnak indulnak a magok részlegesen, majd teljesen távolítsuk el a fóliatakarást.

balkon9 resize

A szobában is nevelhetünk zöldségpalántákat, ez esetben kifejezetten balkon, vagy determinált növekedésű fajtákat válasszunk. A magvetés az előzőekben leírt módon történjen. A magvetést végezhetjük kis cserepekbe szemenként vagy egy edénybe több magot vetve és a későbbiekben egyesével kitűzdelve. A szobában nevelt palántákat ne ültessük ki egyből a tűző napra, mert megégnek a növények. Kezdetben csak félárnyékba, majd néhány nap elteltével napos helyre tegyük ki, ezzel is edzve őket.

fűszernövények

A fűszernövényeket egyesével, vagy csoportosan is ültethetjük. De a növények összetársítása során minden esetben vegyük figyelembe a növekedési erélyüket és vízigényüket! A mentaféléket és a citromfüvet csak önállóan egy cserépbe érdemes ültetni, ugyanis erőteljes növekedése miatt a többi növényt elnyomja. Valamint a rozmaringot, zsályát és bazsalikomot is önállóan, egy nagyobb cserépbe ültessük.

Hírlevél megrendelése

Értesüljön elsőként programjainkról

* indicates required

Intuit Mailchimp

További cikkeink

Megszakítás