GPS koordináták: E 735758; N 099186

6726 Szeged, Lövölde u. 42.
Pénztár, információ: +36 30 554 9650
E-mail: 
fuveszkert@szte.hu

HOGYAN TERMELHETÜNK GYÜMÖLCSÖT A BALKONON?

Törpe gyümölcsfák a balkonra

Oszd meg a bejegyzést

Egy nagyobb teraszláda, vagy cserép megfelelő és elegendő a gyümölcstermő növények termesztéséhez, de ha csak egy balkonládányi hely van, akkor a folyton termő epret válasszuk. A 45-50-60 cm átmérőjű cserepek már alkalmasak a bokoráfonya, folyton termő málna, ribiszke, köszméte, mézbogyó, goji és balkongyümölcsfák termesztéséhez is.

Nagyon fontos, hogy csak balkongyümölcsfákat vásároljunk és ültessünk erre a célra, ellenkező esetben a normál gyümölcsfák hamar kinőhetik az erkélyünket. A következő gyümölcsfákból választhatunk törpe növekedésű változatot: balkonőszibarack, balkonalma, balkonkörte, balkoncseresznye, balkonszilva. Azonban a legkedveltebb a balkonőszibarack, amelynek díszítőértéke is kiemelkedő. A balkongyümölcsök determinált növekedésű fajták, a determinált növekedést általában szelekcióval és kis növekedési erélyű alanyokra oltással érik el. Illetve a konténerméret is visszaszorítja a növekedést akárcsak a bonsai-ok esetében.

A gyümölcstermő növények tápanyagban gazdag talajt igényelnek, ültetésükhöz általános virágföldet és komposztált istállótrágya keverékét használjuk. Olyan növények esetében, melyek savanyú talajt igényelnek, használjunk rhododendron földkeveréket vagy tőzeget az ültetéshez. A tőzeg más növények gyökeresedésére is rendkívül kedvező hatással van, általa kedvezőbb lesz a közeg víz- és levegő háztartása. A nyári melegben azonban könnyebben kiszárad a tőzeges talaj. Ennek megakadályozása érdekében keverjünk a közeghez kókuszrostot is.

kókuszrost tégla

A magas tápanyagtartalmat folyamatosan biztosítanunk kell a fejlődésükhöz és a megfelelő termés mennyiség eléréséhez. Megfelelő tápanyag ellátás esetén a növény méreteihez képest jelentős mennyiségű termést is betakaríthatunk.

Bármilyen jó minőségű virágföldet választunk kb. egy hónapra elegendő tápanyagot tartalmaz csupán, természetesen a szerves trágya hozzákeverésével növelhetjük ezt az időszakot 2-3 hónapra. A rendszeres öntözés hatására a tápanyagok kimosódnak a talajból. A tápanyagutánpótlást biztosíthatjuk tavasztól őszig tartó időszakban heti egy tápoldatozással is.

Carteret Blueberry

A gyümölcstermő növények esetében a balkontermesztés során is ugyanazokkal a növényvédelmi problémákkal találkozhatunk, mint a kertben. Fontos, hogy megfelelő kondícióban legyenek a növények, ezáltal sokkal ellenállóbak a kórokozókkal szemben.

Hírlevél megrendelése

Értesüljön elsőként programjainkról

* indicates required

Intuit Mailchimp

További cikkeink

Megszakítás