GPS koordináták: E 735758; N 099186

6726 Szeged, Lövölde u. 42.
Pénztár, információ: +36 62 544 108
E-mail: 
fuveszkert@szte.hu

Illatozó rózsakert

Rózsakert

Oszd meg a bejegyzést

A Füvészkert rózsakertjében sétálva több mint 130 rózsafajtában gyönyörködhetnek látogatóink. Rózsáink legtöbbje most bontja szirmait, s a szivárvány minden színében pompázó virágok nemcsak szemet gyönyörködtetőek, de igen kellemes illatúak is. Gyűjteményünkben megtalálhatóak a nagyméretű, illatos virágokat hozó tearózsa hibridek, a hajtásukon több virágot bontó, hosszan virágzó floribunda és poliantha fajták, a napjainkban divatos miniatűr, és az átható illatú reneszánsz rózsák is. Érdekesség a magyar nemesítésű Árpádházi Szent Erzsébet emléke rózsafajta. Újdonság a vadrózsa törzsre szemzett nemes rózsafajtákat bemutató törzses rózsa ágyásunk, amely a rózsakerten kívüli karéjban található.

A futórózsákkal felékesített rózsakerti pavilon kellemes, árnyas pihenőhelyet biztosít látogatóinknak.

A rózsa

A napjainkban létező több ezer rózsafajta sok évszázados nemesítési munka eredménye. A nemesítés elsődleges célja mindig is a virág szépségének fokozása volt, melynek eredményeként a virágokban megnövekedett a szirmok száma és mérete, változatos virágformák és színek jöttek létre.

Rózsa 6

A nemes rózsák különböző növekedési formájúak lehetnek. Vannak olyanok, amelyek megőrizték a vadrózsák bokor jellegét, emellett számos, a talajon elterülő, vagy éppen hosszú hajtásokat nevelő futórózsa fajta is ismeretes.

Rózsa 2

A rózsák színük mellett illatuk miatt is kedveltek. A legillatosabb rózsafajtákat nagy területen termesztik, s szirmaikból vonják ki az igen értékes rózsaolajat, amelyet a legjobb minőségű kozmetikai készítményekben használnak fel. A legjelentősebb olajrózsa termesztő ország Bulgária, de vannak rózsatermesztő területek Dél-Franciaországban, Algériában, Marokkóban is. Nálunk kevésbé ismert, ezekben az országokban azonban kedvelt csemege a rózsa szirmokból készített lekvár vagy éppen a kandírozott rózsa.

Rózsa 3

A nemes rózsák ritkán érlelnek magot. A fajták szaporítása főként szemzéssel történik: a nemes növényről leválasztott rügyeket „szemeket” vadrózsa magból nevelt növényekre „alanyokra” helyezik. Ezzel a módszerrel megőrizhetők a fajták tulajdonságai. Egyes fajták hajtásdarabok „dugványok” gyökereztetésével is szaporíthatók. Szeged-Szőreg környéke az ország legjelentősebb rózsatermesztő vidéke.

Rózsa 4

A rózsák számos nép számára szimbolikus jelentéssel is bírnak. A kinyíló rózsabimbót, az illatos virágot, mint a fiatalság, a szépség jelképét, a virágok királynőjét számos irodalmi- és zeneműben örökítették meg.

Rózsa 5

Fontos gyógynövény a nálunk is honos gyepürózsa (Rosa canina), melynek csipkebogyó áltermését tea és lekvár készítésére használják. A csipkehúsból készült hecsedli lekvár ízletes csemege és bőséges vitaminforrás.

Rózsa 7

 

Hírlevél megrendelése

Értesüljön elsőként programjainkról

* indicates required

Intuit Mailchimp

További cikkeink

Megszakítás