GPS koordináták: E 735758; N 099186

6726 Szeged, Lövölde u. 42.
Pénztár, információ: +36 62 544 108
E-mail: 
fuveszkert@szte.hu

Rendezvények 2023-ban

Oszd meg a bejegyzést

2023. szeptember 17. vasárnap, 10.00-16.00

Rovarfogó és egzotikus növények napja

A növények a Földön mindenhol élnek, még a legkedvezőtlenebb élőhelyeket is benépesítik rendkívüli alkalmazkodóképességüknek köszönhetően. Jó példái ennek a növényvilág ragadozói, a rovarfogó növények.

Ezen a tematikus napon pedig még inkább rájuk irányul a figyelem. Az ifjúság és a felnőttek mikroszkópon keresztül figyelhetik meg a csapdák felépítését, megtudhatják hol élnek és pontosan milyen életmódot is folytatnak az egyes fajok.

Előadásokat is hallhatnak a növényekről a látogatók a standokon.

Így 11.00 órától Czuppon Bálint a Ragadozó Kert vezetője fogja bemutatni “A rovarfogó növények különleges életét”.

14.00 órától a már jól összeszokott páros – Kardos György és Kovács Kálmán – előadása következik: “Gyakorlati tanácsok a húsevő növények otthoni tartásához és szaporításához”.

15.00 órakor Sára József előadásából megtudhatjuk hogy milyenek az “Egzotikus gyümölcstermő és dísznövények tartásának lehetőségei Magyarországon”.

A kicsiket ügyességi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várjuk.

Aki otthonában szeretne rovarfogó növényt nevelni, arra is lesz lehetősége. A növényeket a helyszínen megvásárolhatja, tartásukkal kapcsolatban szakemberektől kaphat segítséget. Sőt, akár berendezheti saját, a növény számára optimális viszonyokat biztosító floráriumát (üvegbe zárt minikert) is. Ehhez befőttes üveget korlátozott számban biztosítunk, aki biztos nem szeretne üres kézzel távozni, az hozzon magával egy 7 dl-nél nagyobb befőttes üveget.

 

 

2023. szeptember 24. vasárnap, 10.00-16.00

Méhek Napja

Szeretettel várjuk az érdeklődőket játékos, ismeretterjesztő feladatokkal, a méhekkel, méhészkedéssel kapcsolatos állomásokkal. Megtudhatjuk többek között, hogy miért hasznos a virágpor és a propolisz, megismerhetjük a méhészkedés eszközeit, a Füvészkert munkatársai bemutatják a méhlegelő növényeit. Részesei lehetünk egy megfigyelőkaptáros méhbemutatónak, készíthetünk viaszgyertyát és természetesen mézkóstolásra is sor kerül.

A nap tematikájához kapcsolódnak standjaikkal a Magyar Madártani Egyesület, a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, az Interaktív Természetismereti Tudástár és az SZTE Mezőgazdasági Kar.

A nap szervezésében partnerünk az Ambrózi Béla Báró Méhész és Környezetvédő Egyesület.

 

 

2023. október 8. vasárnap, 9.00-17.00

Kutyás nap

A nagy sikerre való tekintettel ismét Kutyás Nap az SZTE Füvészkertben.

Ha sétálnál egy nagyot a Füvészkertben, de nem szeretnéd otthon hagyni négylábú barátodat, akkor várunk Benneteket október 8-án, vasárnap egy rendhagyó Kutyás Napon.

Fontos, hogy a kertben sehol nem veheted le kutyádról a pórázt, hiszen nem csak ti lesztek itt, hanem más látogatók is. Kérjük, ezt akkor is tartsátok be, ha egy nagyobb füves területen sétáltok. A Füvészkertben található tavakban, vizekben tilos a fürdés! Az üvegházakba sajnos nem tudtok együtt bemenni, de a kert többi részén közösen barangolhattok.

Azt ugye mondani sem kell, hogy a kutyapiszkot mindenki szedje össze kutyája után! A megváltott, 500 Ft-os kutyabelépő mellé mindenkinek jár egy-egy zacskó.

 

 

2023. október 15. vasárnap

Tök Jó Nap

Családi nap tökfaragással, tök jó játékokkal és fejtörőkkel, tökös ínyencségekkel

Program:

Tökfaragás: Akik kedvet éreznek hozzá, a helyszínen kifaraghatják Halloween töklámpásukat. A faragáshoz tökök a helyszínen vásárolhatók lesznek, de aki szeretné az a sajátját is elhozhatja kifaragni.

Rácz Lajos zöldségszobrász kezei alól különlegesen faragott tökök fognak kikerülni. Akik szeretnék, ki is próbálhatják, hogyan is lehet egy-egy különleges motívumot rávarázsolni a narancssárga tökökre.

Tökkiállítás: Látogatóink a tökkiállításon megismerhetik a tökök meghökkentő sokféleségét, megtudhatják, hogy a sütésen kívül mi mindenre használható a tökök nagyméretű, kemény héjú kabaktermése és hogy nemcsak kedvelt ínyencség, de nagyon egészséges is a tökmag.

Tök jó játékok: a tökmagok az ügyességi játékokban bizonyíthatják rátermettségüket.

Tökös ételek: A gasztronómia iránt érdeklődők tökös ételeket, kemencében sült tököt kóstolhatnak.

Látogatóinkat kézműves és gasztro termékek vásárával is várjuk.

Rendezvényünk a 27. Őszi Kulturális Fesztivál keretében valósul meg.

Hírlevél megrendelése

Értesüljön elsőként programjainkról

* indicates required

Intuit Mailchimp

További cikkeink

Megszakítás