GPS koordináták: E 735758; N 099186

6726 Szeged, Lövölde u. 42.
Pénztár, információ: +36 62 544 108
E-mail: 
fuveszkert@szte.hu

A SZTE Füvészkert helyzete, pályázata

uj szechenyi1 h

Oszd meg a bejegyzést

A SZTE Füvészkert helyzete, pályázata

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje 1998 óta foglalkozik ex situ megőrzéssel. Bár egyedüliként az országban, a Füvészkertben fitotron működik, amelynek nevelőkamráiban elvégezhetők az ex situ konzerváció biológiai háttérvizsgálatai, ennek elöregedett állapota, ebből adódóan bizonytalan és drága üzemeltetése, valamint az igen rossz állapotban levő nevelő üvegház egyre kevésbé biztosítja megfelelő körülményeket, s így az ex situ program minden évvel közelebb kerül a teljes ellehetetlenüléshez.
A kert vizes élőhelyeinek eliszapolódása, az 1974-ben kialakított láprét feltöltődése miatt jelenleg nem alkalmas az alföldi tavak területének csökkenése következtében veszélybe került, vizes élőhelyet igénylő fajok ex situ megőrzésére.

A SZTE Füvészkert pályázata

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által 2007- ben meghirdetett KEOP 3.1.3. pályázati kiírásra a SZTE Füvészkertje pályázatot nyújtott be „A SZTE Füvészkert gyűjtemény megőrzéshez és helyreállításhoz szükséges infrastruktúrájának fejlesztése, különös tekintettel a hazai védett növények ex situ konzervációjára” címmel.

A kétfordulós pályázat első, projekt előkészítési szakaszára a Füvészkert 2008-ban 8 600 000 Ft támogatást nyert. Ebből az összegből elkészültek a gyűjteményfenntartás és az ex situ növénymegőrzés szempontjából nélkülözhetetlen nevelő üvegház, az ex situ megőrzés biológiai háttérvizsgálataihoz szükséges növénynevelő épület fitotron-felújításának építési engedélyes tervei valamint a kert vizes élőhelyeinek rehabilitációs terve.

A pályázat második fordulóját 20009. májusában nyújtottuk be. Ez a fenti tervek megvalósítását, a kivitelezés finanszírozását célozza 160 millió Ft értékben.

A pályázat elnyerése esetén a megújuló épületek alkalmassá válnak a növényi sokféleség megőrzésével kapcsolatos tevékenység hosszú távú folytatásához és kiszélesítéséhez, a korszerű építészeti és gépészeti megoldások hozzájárulnak a káros anyagok kibocsátásának csökkentéséhez, a kevesebb fűtési- és elektromos energia költség gazdaságosabbá teszi a fenntartást és a működtetést, s a felújított épületek lényegesen jobb munkakörülményeket biztosítanak a Füvészkert dolgozói számára. A tavak, a láprét és a csatornák rehabilitációjával a különösen veszélyeztetett vizes élőhelyek fajaira is ki tudjuk terjeszteni az ex situ megőrzést.

 

uj szechenyi h

Hírlevél megrendelése

Értesüljön elsőként programjainkról

* indicates required

Intuit Mailchimp

További cikkeink

Megszakítás