GPS koordináták: E 735758; N 099186

6726 Szeged, Lövölde u. 42.
Pénztár, információ: +36 62 544 108
E-mail: 
fuveszkert@szte.hu

Tervezett programjaink 2024-ben

Oszd meg a bejegyzést

február 25-től május 5-ig (6 alkalom)

Kertészkedjünk együtt a Füvészkertben!

A kertészkedés témáját, kertészeti praktikákat tárgyaló előadássorozat.
 
 
 
március 31. – április 1.

Bolondos húsvét

A növényekkel és a húsvéttal kapcsolatos feladatokkal, kihívásokkal várunk kicsit és nagyot egyaránt.
 
 
 
április 13. szombat

Hanami, gyönyörködés a cseresznyevirágzásban

Március végétől virágoznak a cseresznyefák a Füvészkert Japánkertjében. A hanami (花見, szó szerint „virágnézés”) gyönyörködés a tavasszal virágzó cseresznyében és japán szilvában hagyományos japán szokás szerint. A cseresznyefa virágzása március végétől május elejére hullámzik végig Japánon. Ehhez kapcsolódik rendezvényünk, melyen ezt a Japánban hagyományos ünnepet szeretnénk közelebb hozni a látogatókhoz.
 
 
 
április 20. szombat, 10.00-16.00

Föld Napja

A családokat egy pecsétgyűjtéssel egybekötött játékos túrára hívjuk. Ezen a napon kicsik és nagyok játékosan tanulhatják meg, hogyan válhatnak aktív környezettudatos emberekké.
Kézműves kiállítókat, növény árusokat, gasztro termékeket forgalmazókat is megtalálhatnak a rendezvényen. Célunk, hogy a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, újrahasznosítással kapcsolatos termékeket is megismertessük a látogatókkal.
 
 
 
május 25. szombat, 10.00-16.00

Növények Napja

Egy újabb tartalmas és sokszínű Családi Nappal várunk minden kedves látogatót az SZTE Füvészkertben. A nap folyamán változatos és érdekes előadásokkal, bemutatókkal a növényi sokféleségre, a növények rendkívüli és az emberi életben betöltött fontosságára igyekszünk felhívni a figyelmet. Kézműves kiállítókat, növény árusokat, gasztro termékeket forgalmazókat is megtalálhatnak a rendezvényen. Célunk, hogy a természetvédelemmel, a biodiverzitás védelmével megismertessük a látogatókat.
 
 
 
június 15-16. szombat, vasárnap
XI. Levendula és Rózsa Napok
A kétnapos fesztivál ideje alatt a testnek-léleknek egyaránt kedves fűszer-és gyógynövények, a levendula és a rózsa lesznek a főszereplők. Ismeretterjesztő előadásokon egészségünk megőrzésének természetes lehetőségeivel ismerkedhetnek meg; legyen szó akár gyógynövényes gyógyhatású teákról, illatozó természetes alapanyagú szappanokról, illóolajokról, szörpökről. Színvonalas kulturális és zenei koncertekkel, szórakoztató gyermekelőadásokkal is készülünk. A programokkal egy időben színes és illatgazdag rózsás-levendulás kézműves termékek és növényvásár segít bennünket abban, hogy a programok élménye mellett különleges finomságokat és emlékeket vihessünk magunkkal.
 
 
 
július 6. szombat

Magyarok virágai

Magyarország gazdag kulturális örökségében a virágok nem csupán díszítő elemek, hanem magukban hordozzák a nemzet történetét és ezzel együtt a hagyományokat is. Ezek a virágok olyan természeti csodák és szimbólumok is, amelyek szorosan kapcsolódnak a magyar identitáshoz és kultúrához.
Rendezvényünkön a látogatók ízelítőt kaphatnak nemcsak ezekből a növényekből, de az őshonos flóra gyakori vagy ritkább elemeiből is. Sőt, betekintést nyerhetnek az olyan idegenhonos növényfajok ismeretébe is amelyek mára mindennapi éltünkben betöltött szerepük miatt hungarikummá váltak.
 
 
 
július 27-28. szombat, vasárnap

XVII. Lótusz Napok

Hagyományainkhoz híven az eseményt az indiai lótusz csúcsvirágzásához igazítva július utolsó hétvégéjére időzítettük. A két napos fesztivál alatt idén is szeretnénk egy kis távol-keleti hangulatot varázsolni a Füvészkert árnyas fái közé.
Vendégeink az indiai lótusz apropójából számos, a keleti kultúrában gyökerező, s napjainkban nyugaton is egyre népszerűbbé váló szokással, zenével, tánccal, mozgáskultúrával, étellel, itallal is megismerkedhetnek. S mindezek mellett, a hely szelleméből adódóan, természetesen Ázsia érdekes növényei sem maradhatnak ki a sorból.
 
 
 
szeptember 15. vasárnap, 10.00-16.00

VII. Rovarfogó és Egzotikus Növények Napja

Érdekességek a rovarfogó növények világából, avagy ami már Darwint is foglalkoztatta. Ezen a napon számos egzotikus növénnyel is megismerkedhetnek látogatóink.
 
 
 
szeptember 22. vasárnap, 10.00-16.00

Méhek Napja

Szeretettel várjuk az érdeklődőket játékos, ismeretterjesztő feladatokkal, a méhekkel, méhészkedéssel kapcsolatos állomásokkal. Megtudhatják többek között, hogy miért hasznos a virágpor és a propolisz, megismerhetik a méhészkedés eszközeit, a Füvészkert munkatársai bemutatják a méhlegelő növényeit. Részesei lehetnek egy megfigyelőkaptáros méhbemutatónak, készíthetünk viaszgyertyát és természetesen mézkóstolásra is sor kerül.
 
 
 
szeptember 29. vasárnap

Kutyás Nap

Ezen a napon a kutyák is meglátogathatják a Füvészkertet, természetesen szigorúan csak pórázon.
 
 
 
október 5. szombat, 10.00-16.00

Afrika Nap

A Füvészkert egyik legújabb rendezvényével Afrika különleges növényvilágát szeretnénk megmutatni az érdeklődőknek, egyúttal megismertetve velük a fekete kontinens kultúrájának egy kis szeletét is.
 
 
 
október 20. vasárnap, 10.00-16.00

Tök Jó Nap – Családi Nap tökfaragással

Ha október, akkor Tök Jó Nap a Füvészkertben, amelyen az ősz népszerű finomságai, a tökfélék a főszereplők. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas, szórakoztató programokat kínálunk.
Lesz tökfaragás, ahol a szabadban mindenki kifaraghatja egyedi Halloween töklámpását. Egy kiállítás keretében látogatóink megismerhetik a tökök meghökkentő sokféleségét: a hatalmas Halloween tököket, a karcsú lopótök fajtákat és a számtalan szín, minta- és formagazdagságú apró dísztököket. Megtudhatják, hogy a tökök nagyméretű, kemény héjú kabaktermése milyen sokoldalúan felhasználható és hogy a tök fontos gyógynövény is. A tökmagok tök jó ügyességi játékokban bizonyíthatják rátermettségüket! Mindezek mellett kézműves termékek vásárával és kézműves foglalkozásokkal is várjuk az érdeklődőket.
 
 
 
november 2. szombat, 10.00-18.00

Momiji – Gyönyörködés az őszi lombszíneződésben

Momiji, amikor a hegy istene vörösre festi a faleveleket. Ekkor a japánok szívesen látogatják végig a legfestőibb helyeket. A japán juharok a Füvészkert japánkertjében is bámulatos színes ruhát öltenek ősszel. Ehhez kapcsolódik rendezvényünk, melyen ezt a hagyományos japán ünnepet szeretnénk közelebb hozni a látogatókhoz megmutatva a növényeket és a kultúrát is.
A hangulatos, japánkertben tett séta útvonalát késő délutántól a program zárásáig lámpákkal és mécsesekkel megvilágítjuk, így egyedi, különleges élményben lehet része annak, aki akkor kilátogat a Füvészkertbe.

Hírlevél megrendelése

Értesüljön elsőként programjainkról

* indicates required

Intuit Mailchimp

További cikkeink

Megszakítás