GPS koordináták: E 735758; N 099186

6726 Szeged, Lövölde u. 42.
Pénztár, információ: +36 62 544 108
E-mail: 
fuveszkert@szte.hu

Kertészkedjünk együtt a Füvészkertben!

Oszd meg a bejegyzést

Kertészkedjünk együtt a Füvészkertben!

Nagy öröm a kiskert

A nagy sikerre való tekintettel 2024-ben ismét elindítjuk a kertészkedés témáját, kertészeti praktikákat tárgyaló programsorozatunkat az SZTE Füvészkertben. A hat alkalomból álló workshop február 25-től május 5-ig tart.
Reméljük, programunk hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen váljanak olyan kertészekké, akik örömüket lelik a növények nevelésében, ápolásában, legyenek azok táp- és fűszernövények vagy éppen a kiskertet, balkonládát díszítő virágok.
Célunk elsősorban az, hogy akik kedvet éreznek a kertészkedéshez és szívesen kipróbálnák magukat a gyakorlatban is, azoknak lehetőséget biztosítsunk az elméleti és gyakorlati tudás megszerzésére.
Az egyes alkalmakon a kertészkedés szempontjából fontos alapismereteket vesszük sorra az alábbi témakörök köré csoportosítva:
 
1. Február 25., vasárnap
A talaj, a kertészkedés alapja
Amin nem érdemes spórolni, de meghálálja a befektetett energiát: a szükséges talajmunkák és talajjavítások alkalmazásának lehetőségei. Hasznos tudnivalók a cserepes növények nevelésében használható termesztő közegekről, a tápanyag utánpótlás módjairól. Zöldség- és tápnövények termesztése a kiskertben.

2. Március 10., vasárnap
Komposztálás egyszerűen kis és nagyléptékben
Növényvédelmi alapismeretek
A komposzt készítésének lehetőségei kiskertben és akár egy vödörben is. Kertészeti „divathullám” a mikrobiológiai készítmények használata vagy valóban kiemelkedő fontosságú? Két legyet egy csapásra: újrahasznosítás és „humusz” készítés házilag. Betekintés a növekvő lények, vagyis a növények életműködésébe.

3. Március 24., vasárnap
Neveljünk szép és egészséges növényeket – kórokozók és kártevők elleni védekezés hagyományos és környezetbarát módszerekkel
A korszerű növényvédelemmel kapcsolatos tudnivalók, növényvédő szerek, tápoldatok, műtrágyák. Mit, mivel és hogyan érdemes permetezni? Az egyes növényvédelmi irányzatok és alkalmazási lehetőségeik, alternatív védekezés módszerei a környezetterhelés csökkentésének szolgálatában.

4. Április 7., vasárnap
Balkonkertészet
Új irányzat a kertészkedésben néhány négyzetméteren. Hogyan tudunk az erkélyen is sikeresen táplálék- és fűszernövényeket vagy éppen virágokat nevelni. Mit ültessünk, mivel és hogyan, faj- és fajtaválasztási szempontok a környezeti tényezők figyelembevételével, kreatív módon.

5. Április 21., vasárnap
Kerttervezési ötletek
Milyen szempontok alapján tervezzük meg a kiskertünket? Mire figyeljünk, hogy néhány év múlva is összhangban legyen kertünk? A kerti tó, sziklakert és egyéb látványelemek kialakításának lehetőségei. Tippek madárbarát- és lepkekert építéséhez, konyhakertek és gyógynövénykertek kialakításához változatos növénycsoportok választásával.

6. Május 5., vasárnap
Gyógynövények a kiskertben
Minden növény gyógynövény? Melyiket is válasszam? Hitek és tévhitek a gyógynövények élettani hatásairól, felhasználásáról. Konyhakertben és balkonon könnyen termeszthető gyógynövények, szaporításuk és gondozásuk.

Részvételi díj: 36.000 Ft/fő.
Időpontja: a meghirdetett időpontokban, vasárnap délelőtt 9:00-12:00 óráig.
Előzetes jelentkezés szükséges 2024. január 31-ig a Füvészkert e-mail címén: fuveszkert@szte.hu. Bővebb felvilágosítás a fenti e-mail címen vagy a 30/687-2967-es telefonszámon.

Szeretettel várjuk a jelentkezéseket!

Hírlevél megrendelése

Értesüljön elsőként programjainkról

* indicates required

Intuit Mailchimp

További cikkeink

Megszakítás