GPS koordináták: E 735758; N 099186

6726 Szeged, Lövölde u. 42.
Pénztár, információ: +36 30 554 9650
E-mail: 
fuveszkert@szte.hu

Háttér, pályázati lehetőség

uj szechenyi1 h

Oszd meg a bejegyzést

Háttér

A füvészkertek hagyományos feladata az egyetemi oktatás és kutatás növényanyaggal történő elátása, a növényi sokféleség bemutatása.

Az utóbbi évtizedekben a természetes élőhelyek degradálódása következtében egyre több élőhely került veszélybe, ami számos növényfaj illetve populáció veszélyeztetettségéhez vezetett. A már korábban védetté nyilvánított fajok e folyamatok révén még sérülékenyebbé váltak. Megőrzésük terén a füvészkerteknek van egyre növekvő szerepe. A kertek az úgynevezett ex situ konzerváció keretében a természetes élőhelyekről származó szaporítóanyaból populációt hoznak létre. Izolált körülmények között vizsgálják a növények növekedési, szaporodási, esetenként genetikai sajátosságait, az esetleges hibridizáció lehetőségeit.

Mindezen elővizsgálatok alapján a füvészkertben levő szaporító üvegházban, majd tenyészkertben történik az adott faj felszaporítása. Az ex situ megőrzés fontos lépése faj megfelelő egyedszámának kialakítása és ennek fenntartása. Az ilyen módon kialakított állomány hozzájárul az adott faj génkészletének fenntartásához, s további szaporítóanyag forrás lehet

A nemzeti parkok igényeinek megfelelően az ex situ felszaporított növényeket a természetes körülmények között élő populációk egyedszámának stabilizálására lehet felhasználni, azaz a füvészkertek által végzett ex situ konzerváció természetvédelmi tevékenység, a növényi sokféleség fenntartásának, a fajmegőrzésnek egyik, egyre gyakrabban használt eszköze.

Pályázati lehetőség

A hazai füvészkertek többnyire a felsőoktatási intézmények egységeiként működnek, finanszírozásuk, az oktatás támogatását biztosító algoritmus sajátosságai miatt csak a túlélést biztosította, a gyűjteményfejlesztéshez, a biológiai sokféleség megőrzéséhez és az új feladat, az ex situ megőrzés megvalósításához nem volt forrás.

A támogatás szükségességét felismerve az Új Magyarország Fejlesztési Tervben külön beavatkozási csoport foglalkozik a fenti területtel, s a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által összeállított cselekvési terv egyik stratégiai célja is az ex situ védelem megerősítését célozza. A tervek megvalósításához 75-15 %-os arányban az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Köztársaság társfinanszírozása biztosít anyagi forrást a 2008-2010-évi időszakra elfogadott Környezet és Energia Operatív program Természeti értékeink jó kezelése c. konstrukcióban kiírt pályázat keretében (KEOP-3.1.3). A pályázat a gyűjteményfenntartás és az ex situ megőrzés megfelelő infrastruktúrájának kialakítását, speciális élőhelyek rekonstrukcióját támogatja.

 

uj szechenyi h

Hírlevél megrendelése

Értesüljön elsőként programjainkról

* indicates required

Intuit Mailchimp

További cikkeink

Megszakítás