GPS koordináták: E 735758; N 099186

6726 Szeged, Lövölde u. 42.
Pénztár, információ: +36 30 554 9650
E-mail: 
fuveszkert@szte.hu

Kertészkedjünk együtt a Füvészkertben

Oszd meg a bejegyzést

Nagy öröm a kiskert

Február végétől egy hat alkalomból álló, a kertészkedés témáját, kertészeti praktikákat tárgyaló programsorozat indul az SZTE Füvészkertben.
Reméljük, programunk hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen válnak olyan kertészekké, akik örömüket lelik a növények nevelésében, ápolásában, legyenek azok táp- és fűszernövények vagy éppen a kiskertet, balkonládát díszítő virágok.
Célunk elsősorban az, hogy akik kedvet éreznek a kertészkedéshez és szívesen kipróbálnák magukat a gyakorlatban is, azoknak lehetőséget biztosítsunk az elméleti és gyakorlati tudás megszerzésére.
Az egyes alkalmakon a kertészkedés szempontjából fontos alapismereteket vesszük sorra az alábbi témakörök köré csoportosítva:
 
1. Február 26., vasárnap
A talaj, a kertészkedés alapja
Amin nem érdemes spórolni, de meghálálja a befektetett energiát: a szükséges talajmunkák és talajjavítások alkalmazásának lehetőségei. Hasznos tudnivalók a cserepes növények nevelésében használható termesztő közegekről, a tápanyag utánpótlás módjairól. Zöldség- és tápnövények termesztése a kiskertben.
2. Március 12., vasárnap
Komposztálás egyszerűen kis és nagyléptékben
Növényvédelmi alapismeretek
A komposzt készítésének lehetőségei kiskertben és akár egy vödörben is. Kertészeti „divathullám” a mikrobiológiai készítmények használata vagy valóban kiemelkedő fontosságú? Két legyet egy csapásra: újrahasznosítás és „humusz” készítés házilag. Betekintés a növekvő lények, vagyis a növények életműködésébe.
3. Március 26., vasárnap
Neveljünk szép és egészséges növényeket – kórokozók és kártevők elleni védekezés hagyományos és környezetbarát módszerekkel
A korszerű növényvédelemmel kapcsolatos tudnivalók, növényvédő szerek, tápoldatok, műtrágyák. Mit, mivel és hogyan érdemes permetezni? Az egyes növényvédelmi irányzatok és alkalmazási lehetőségeik, alternatív védekezés módszerei a környezetterhelés csökkentésének szolgálatában.
4. Április 2., vasárnap
Balkonkertészet
Új irányzat a kertészkedésben néhány négyzetméteren. Hogyan tudunk az erkélyen is sikeresen táplálék- és fűszernövényeket vagy éppen virágokat nevelni. Mit ültessünk, mivel és hogyan, faj- és fajtaválasztási szempontok a környezeti tényezők figyelembevételével, kreatív módon.
5. Április 16., vasárnap
Kerttervezési ötletek
Milyen szempontok alapján tervezzük meg a kiskertünket? Mire figyeljünk, hogy néhány év múlva is összhangban legyen kertünk? A kerti tó, sziklakert és egyéb látványelemek kialakításának lehetőségei. Tippek madárbarát- és lepkekert építéséhez, konyhakertek és gyógynövénykertek kialakításához változatos növénycsoportok választásával.
6. Április 30., vasárnap
Gyógynövények a kiskertben
Minden növény gyógynövény? Melyiket is válasszam? Hitek és tévhitek a gyógynövények élettani hatásairól, felhasználásáról. Konyhakertben és balkonon könnyen termeszthető gyógynövények, szaporításuk és gondozásuk.
Részvételi díj: 27.000 Ft/fő.
Időpontja: a meghirdetett időpontokban, vasárnap délelőtt 9:00-12:00 óráig.
Előzetes jelentkezés szükséges 2023. január 31-ig a Füvészkert e-mail címén: fuveszkert@szte.hu. Bővebb felvilágosítás a fenti e-mail címen vagy a 30/687-2967-es telefonszámon.
Szeretettel várjuk a jelentkezéseket!

Hírlevél megrendelése

Értesüljön elsőként programjainkról

* indicates required

Intuit Mailchimp

További cikkeink

Megszakítás