GPS koordináták: E 735758; N 099186

6726 Szeged, Lövölde u. 42.
Pénztár, információ: +36 62 544 108
E-mail: 
fuveszkert@szte.hu

Tavaszváró növényeink

Oszd meg a bejegyzést

A februári enyhe időben egyik napról a másikra növekedésnek indultak és virágba borultak a téltemetők (Eranthis hyemalis) a füvészkertben.

Az apró termetű sárga virág a boglárkafélék családjába tartozik. Mediterrán elterjedésű faj, mely valószínűsíthetően kolostorkertekből, kastélykertekből vadult ki a középkorban. Hazánkban meghonosodott, a természetes erdeink közül a Dunántúl gyertyános tölgyeseiben, ligeterdőkben találkozhatunk vele nagyobb mennyiségben. Védett faj, természetvédelmi értéke 5000Ft.

Évelő, gumós növény. Egyik legkorábban virágzó növényünk, tél végén, sokszor a hó alól is előbújik. Először a virágzó hajtás jelenik meg, a hajtás csúcsán pompázó egyetlen sárga virágot szoknyaszerűen veszik körül az élénkzöld fellevelek. Szeldelt tőlevelei később jelennek meg és sokáig megmaradnak.

A téltemető nem bízza a véletlenre magjai terjesztését. Magjai utaztatóinak, a hangyáknak a magok olajtartalmú függelékével, a kedvelt hangyacsemegével fizet.

A téltemetővel szinte egy időben nyílik a magyar kertek kedvelt virága, a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) is. A növény az utóbbi években került a közvélemény és a természetvédelem fókuszába. 2005-ben védetté nyilvánították, ezzel szedése és árusítása is tiltottá vált. Természetvédelmi értéke 10 000Ft.

Az intézkedést intenzív kereskedelmi célú gyűjtése idézte elő. A gyűjtők a szép, egészséges töveket ásták ki is és juttatták külföldre évről-évre. Olyan mértékűvé vált élőhelyeinek kizsákmányolása, ami a természetes állományok fennmaradását veszélyeztette.

A hagymás növény tőkocsányának csúcsán egyetlen bókoló virág nyílik. Három fehér színű lepellevele hosszú, szinte teljesen eltakarja a belső három, jóval kisebb, zöld szegélyű lepellevelet. Zöld színű keskeny fellevele ívesen a virág fölé hajlik. Két tőlevele zöldeskék színű. Napjaikra számos kertészeti változata létezik. Ha valaki szeretné a kertjében is megtelepíteni a kertészetekben legálisan vásárolhat hóvirág hagymákat.

Pattanásra kész bimbókkal várják a tavasz beköszöntét a hunyorok is. A még kis méretű, szorosan záródott bimbók a tőlevelek védelmében, a talaj közelében várják az enyhülő időt. A hunyorok érdekessége a sziromszerű, színes csésze, mely a termésérés idején is megmarad, alaposan megtévesztve ezzel a természetjárókat, akik könnyen éppen virágzó növénynek vélik a már javában magjait hizlaló töveket. Termése tüszőtermés. Levelei tenyeresen összetettek, az egyes szeletek hosszúkásak, elkeskenyedő csúcsúak. A hunyorok, könnyen kereszteződnek egymással, s ekkor átmeneti színű virágokat hozó tövek is megjelennek. Hazánkban 3 fajuk él, gyűjteményünkben az illatos és a pirosló hunyor, valamint ezek átmeneti alakjai láthatóak. Kertészetekben számos nemesített változatuk megtalálható.

A kora tavaszi erdők igazi ékessége a májvirág (Hepatica nobilis). Élénk lila színű tőkocsányos virágai tavasszal igazán figyelemfelkeltőek a barnás avar közül szinte világítanak, vonzzák a tekintetet. Érdekessége, hogy virágainak színét valójában a szirom és csészeleveleinek összességéből álló 5-10 tagú lepellevél adja. Három csészeszerű, zöld levele fellevél eredetű. Termésérést követően, az év nagy részében a növény jelenlétét csak jellegzetes háromkaréjú, májlebenyekhez hasonló tőlevelei mutatják. Védett növény.

Kora tavasszal nyílik jó néhány ciklámen faj is. Köztük a kereklevelű ciklámen (Cyclamen coum) a füvészkertben is megcsodálható. A ciklámenek gumós évelő növények. Ebből a gumóból hajtanak ki minden évben a magányos virágot hordozó szárak és a tőlevelek. A ciklámen virága nagyon jellegzetes küllemű. A virágkocsány vége lefelé görbül, így a virág lefelé néz, a tövüknél összenőtt szirmok viszont visszahajlanak, felfelé állnak. A hosszú, kihegyesedő csúcsú szirmok fehér, rózsaszín vagy éppen lilás színűek lehetnek. Kerekded, szíves vállú levelei ezüstszürke és sötétzöld mintázatúak, önmagukban is igen dekoratívvá teszi a növényt. Hazája DK-Európa, a Kaukázus és a Közel-Kelet térsége.

A kertészetekben, virágboltokban leggyakrabban a szobaciklámen (Cyclamen persicum) nagy virágú, nemesített hibrid változatait szerezhetjük

 

 

Hírlevél megrendelése

Értesüljön elsőként programjainkról

* indicates required

Intuit Mailchimp

További cikkeink

Megszakítás