GPS koordináták: E 735758; N 099186

6726 Szeged, Lövölde u. 42.
Pénztár, információ: +36 62 544 108
E-mail: 
fuveszkert@szte.hu

Természetvédelem a kertben

01

Oszd meg a bejegyzést

Miért is kell nekem segíteni a „vadállatoknak”?

A Földön a természetes élőhelyek nagysága egyre csökken, az őshonos élővilág mindenütt visszaszorulóban van. Az ember környezetalakító tevékenysége közben sokszor akarattal, néha akarattól függetlenül erősen megváltoztatja a táj élővilágát.

A településeink helyén egykor élő növény-, és állatvilág azon része, amely a megváltozott körülményekhez nem képes alkalmazkodni, eltűnik a területről. Helyüket új fajok foglalják el, amelyek egy része kevésbé kívánatos (gondoljunk csak a vándorpatkányra vagy az ürömlevelű parlagfűre), másokat pedig szívesen látunk, illetve mi magunk telepítünk be.

Amennyiben egy kert megtervezésekor, beültetésekor figyelembe vesszük a helyi élővilág igényeit, esetleg új fajok megtelepedését is szeretnénk segíteni, akkor a számukra kedvező feltételek megteremtése után beköltöző ízeltlábúak, békák, gyíkok, madarak, sünök számos kellemes percet szerezhetnek.

Hogyan kezdjünk neki?

Egy „átlagos” kert tervezésekor a kezelhetőséget, könnyű fenntarthatóságot vagy éppen a hasznosságot vesszük elsődlegesen figyelembe. Érdemes néhány állatbarát szempontot is becsempészni, főleg, hogy ezek jó része nem kerül sem hatalmas energiánkba, sem külön pénzünkbe!

A kertet igyekezzünk változatossá tenni! Ne csak gyepben és egy tujasövényben gondolkozzunk, hanem próbáljunk minél „vadregényesebb” kertet megálmodni! A veteményeskert mellett egy félreeső sarokban hagyjuk meg a csalánt (számos nappali lepkénk hernyójának a tápnövénye), ne vágjuk hetente a füvet és egyéb, virágzó lágyszárúakat!

02

A sokféleség itt is segít!

Igyekezzünk a kertben minél változatosabb növénykompozíciókat beültetni (természetesen a környezeti tényezők figyelembevételével)! Fákból válogathatunk össze többféle gyümölcsfát, árnyékot adó, nagyobb termetű díszfát és télen is oltalmat nyújtó örökzöldeket egyaránt! A tavasszal virágzó, nyáron és ősszel termést érlelő cserjék nemcsak számunkra, hanem számos madárnak is kiváló csemegét biztosítanak, és a díszítőértékük is jelentős.

A virágágyások, a gondos tervezés, megfelelő növények beültetése és azok helyes gondozása esetén tavasztól késő őszig vendégül látják a nektáron torkoskodó lepkéket és a gyümölcsfáink megporzását segítő méheket.

03

Nem kell lemondanunk a szép, nyírt gyepről, hiszen számos olyan fűmag-keverék létezik, amelybe már virágzó kétszikűek magjai is kerülnek. Még egyszerűbb a dolgunk, ha a meglévő gyepből nem akarjuk mindenáron kiirtani a makacsul újból- és újból megjelenő százszorszépet, pongyolapitypangot, veronika-fajokat vagy a kerek repkényt. Ezek a vadvirágok már kora tavasztól segítenek a méhek táplálékának a biztosításában és a megfelelő nyírás, öntözés mellett szinte az egész vegetációs periódusban virágoznak.

Némi ráfordítással pedig…

Számos, manapság is divatos kertépítészeti elem nemcsak a szemünket gyönyörködteti, hanem állatbarát céljainknak is nagyszerűen megfelel. Ha marad még időnk, energiánk és egy kis pénzünk a kert csinosítására, tegyük azt olyan elemek létrehozásával, amelyek leendő társbérlőink megtelepedését is segítik!

Egy jól elkészített, megfelelően elhelyezett és beültetett sziklakert számos gyíknak, békának és ízeltlábúnak nyújt menedéket. Ezek a lakók pedig a veteményeskertünk kártevőinek egy részét szépen kordában tudják tartani.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gyógy-, és fűszernövénykertek, levendula ágyások, folyamatosan virágzó évelőágyások kiváló lepkecsalogatók és méhlegelők, amellett szépségükkel igazi díszei is a kertünknek.

A kerti tó megépítése bár nem egyszerű és nem is olcsó, de rengeteg lehetőséget rejt az állatok kertünkbe való csábításában. A vízfelületről egész évben szabadon ihatnak a madarak, a kétéltűek számára kiváló szaporodóhely és rengeteg vízhez kötött, érdekes ízeltlábú megtelepedését is várhatjuk tőle. A megfelelő vízi és mocsári növények beültetésével pedig olyan ékessége lehet a kertünknek, amelynek a partján megállva mindig találhatunk valami néznivalót.

04

Ha tényleg célzottan szeretnénk segíteni egyes állatfajok megtelepedését, akkor állatvédelmi eszközöket is beszerezhetünk, vagy kis ügyességgel és elszántsággal mi magunk is elkészíthetjük őket. A mesterséges madárodúk és madáretetők a legtöbb ember számára ismertek és sokan használják is őket. A darázs-garázs és a rovarhotel elkészítése sem jelenthet komoly nehézséget, és a sünmenedék összeállítása sem túl bonyolult. Fecske-műfészek elkészítésénél jóval egyszerűbb azok beszerzése, de a kihelyezésével bárki elboldogul. A denevérodúk elkészítése nem bonyolultabb egy madárodúnál, azonban a megfelelő magasságba való felszerelés már nehézségekbe ütközik.

05

Összességében elmondható, hogy aki állatbarát szempontokat is figyelembe véve alakítja ki a kertjét, figyelemmel kíséri az új lakók tevékenységét, annak a kertben nem csak tennivalója lesz, hanem rengeteg új ismeretet, élményt is szerezhet. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek környezeti nevelése nem az iskolában és nem is az óvodában kell, hogy elkezdődjön!

06

Hírlevél megrendelése

Értesüljön elsőként programjainkról

* indicates required

Intuit Mailchimp

További cikkeink

Megszakítás