GPS koordináták: E 735758; N 099186

6726 Szeged, Lövölde u. 42.
Pénztár, információ: +36 30 554 9650
E-mail: 
fuveszkert@szte.hu

Tavaszi teendők a mediterrán növényekkel

1

Oszd meg a bejegyzést

Egyre nagyobb a mediterrán növények népszerűsége nálunk is: egész nyáron át tartó virágpompával hálálják meg az éves gondoskodást, jól tűrik az erőteljes napsütést, különleges hangulatot kölcsönöz a kertünknek. Valamint a klíma változásával egyre több faj kiültethető védett, déli fekvésű területre a kertekben is.

Azonban ahhoz, hogy valóban egész nyáron át tartó virágzásban, vagy megfelelő növekedésben gyönyörködhessünk néhány dolgot érdemes betartani:

  • A teleltetésből kikerülő növényeket ne helyezzük egyből a tűző napra, még abban az esetben sem, ha később kifejezetten azt igénylik. Néhány napig félárnyékos helyre tegyük, hogy akklimatizálódjanak, ugyanis a tavaszi erőteljes UV sugárzás megégetheti a leveleket.
  • Fontos a rendszeres visszametszés, ilyenkor alakíthatjuk ki a növények formáját, valamint a növény megifjítását is ezzel tudjuk elérni. A sűrű leanderek is így alakíthatók ki. A metszés hiányában a növények felkopaszodnak, megnyúlnak, nagyobb szél hatására könnyen letörhetnek. Valamint a hajtások és virágok száma is több lesz.

2

  • Ha esetlegesen a téli időszakban melegebb, vagy fényszegény helyen teleltettük a növényeket, akkor úgynevezett vízhajtásokat is hoztak. Ezeknek a hajtásoknak a szövete gyenge, a szél hatására könnyen letörhetnek, a nap megégetheti, valamint a kórokozók kártevők is könnyebben megtámadhatják ezeket a hajtásokat. A vízhajtások visszametszése, vagy akár teljes eltávolítása javasolt.
  • Pálmáknál a már lehajló, sárguló leveleket távolítsuk el a pálmatörzs közelében. Bizonyos pálmák esetében a lehajló és elszáradó levelek szorosan a pálmatörzshöz simulnak ezzel védve a pálmatörzs belsejét télen az átfagyástól.
  • A mediterrán növények jelentős része igényli tavasszal az átültetést, vagy a részleges földcserét. A kisebb méretű növényeket a növekedésükkel arányosan nagyobb cserépbe ültessük át tavasszal, azonban a nagyméretű, vagy nagy gyökértömeget fejlesztő növényeknél a részleges földcsere erre a megoldás. Ilyen a leander és a pálmák jelentős része is. A növényeket a cserépből kiemeljük, majd a földlabda alsó egyharmadát egy éles eszközzel teljesen eltávolítjuk, valamint a földlabda oldalából is levághatunk. Majd a visszavágott földlabdájú növény ugyanabba a cserépbe visszakerülhet. 

3 resize4 resize

  • A legtöbb mediterrán növény nem szereti a pangó vizet, vagyis ha cserépalátétet helyezünk alá, azonban a leander esetében fontos a nyári nagy melegben, hogy az alátétben álljon a víz.
  • Mivel erőteljes növekedésűek és jelentős mennyiségű virágot hoznak, ezért fontos a rendszeres tápanyag-utánpótlás. A tavasztól őszig tartó időszakban heti rendszerességgel tápoldattal locsoljuk őket. A virágzó növényekhez magasabb foszfor és kálium tartalmú készítményeket használjunk, ezzel elősegítve a virágzásukat. Lehetőleg olyan tápoldatokat, műtrágyákat használjunk, ami mikroelemekkel is dúsítva van, különös tekintettel: vas, magnézium. A citrusfélék kiemelten érzékenyek a vashiányra, ez esetben klorotikus (a levéllemez kisárgul) tünetek láthatók a leveleken. 

5 resize

  • Kiültetett mediterrán növények esetében is javasolt a rendszeres tápanyag-utánpótlás, azonban csak tavasztól a nyár végéig használjunk nitrogén tartalmú készítményeket. Augusztus második felétől szeptember végéig elsősorban kálium és mikroelem tartalmú vízben oldódó műtrágyákat használjunk. A megfigyelések és egyes tanulmányok szerint ezzel jelentősen növelhetjük a növény télállóságát, ugyanis a szöveteket jelentősen megerősíti és így csökkenthető a fagy okozta szövetsérülés kockázata.

Hírlevél megrendelése

Értesüljön elsőként programjainkról

* indicates required

Intuit Mailchimp

További cikkeink

Megszakítás